KEHOP-5.2.13-19-2019-00055 AZONOSÍTÓ SZÁMÚ PÁLYÁZAT ALOLDALA

Ugrás a tartalomra Ugrás a láblécre

MENÜ

Befejeződött az Encsi Idősek Otthona energiahatékonysági felújítása

Az Encsi Idősek Otthonában (3860 Encs, Ady Endre út 1.) folyó gondozási tevékenység alatt az intézmény szolgáltatását igénybevevők részére, olyan fizikai, mentális, életvezetési, egészségügyi ellátás folyik, amely a lakók szociális, testi, szellemi állapotának megfelelő egyéni bánásmódban való részesítését jelenti. Teljes körű ápolást, gondozást nyújtó szociális otthon, melynek célja az idősek otthonában elhelyezett személyek életkörülményeinek javítása, életminőségük növelése.

A Tiszáninneni Református Egyházkerület támogatási kérelmet nyújtott be 2019. októberében az Encsi Idősek Otthona energiahatékonysági felújítása érdekében a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében az Innovációs és Technológiai Minisztérium Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programok Irányító Hatósága által meghirdetett KEHOP-5.2.13-19 „Pályázatos épületenergetikai felhívás egyházak részére” című konstrukcióra.

DSC_3862

Az „Encsi Idősek Otthona energiahatékonysági felújítása” című KEHOP-5.2.13-19-2019-00055 azonosító számú pályázat 2021. májusában pozitív elbírálásban részesült és a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programokért Felelős Helyettes Államtitkárság 144.509.499 Ft összegű támogatásban részesítette Egyházkerületünket. A támogatási összeg forrását a Kohéziós Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosította a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program éves fejlesztési kerete alapján. A támogatás intenzitása a projekt elszámolható összköltségének 100%-a.

A munkálatok 2021. júliusában kezdődtek, melyek 2022. júliusában be is fejeződtek. A korszerűsítés kihatott a külső határoló felületek korszerűsítésére, a nyílászárók és épületgépészeti rendszer korszerű cseréjére és napelemes rendszer telepítésére. Az épület megépítése óta energetikai korszerűsítésre nem került sor, így a mostani felújítás időszerű volt. Jelen projekt kapcsán a homlokzatra hőszigetelés került, a nyílászárók fölé tűzvédelmi sávként hőszigetelő sávot helyeztünk el. A meglévő nyílászárók helyett új, műanyag nyílászárókat építtetünk be, melyek megfelelnek a tűzvédelmi előírásoknak. Gépészetileg a meglévő álló kazánok elbontásra kerültek, helyükre új kondenzációs kazánokat telepítettek. Az épület villamos energia felhasználása nagymértékű. Ennek csökkentése érdekében a tetőszerkezetre napelemes rendszert telepítettek. Az elvégzett korszerűsítés hosszútávon biztosítja majd az épület energia hatékony működését.

Köszönjük a Kohéziós Alap és Magyarország Kormánya által nyújtott támogatást.