Miskolc-Tetemvári Református Egyházközség Honlapja

Ugrás a tartalomra Ugrás a láblécre

Miskolc-Tetemvári Református Egyházközség Honlapja

MENÜ

Napi igemagyarázat (2022.10.12.)

Biztos vagyok benne, hogy amint az az építkezéseknél lenni szokott, voltak látványosabb és kevésbé látványos építési fázisai a templomnak. Voltak nehezebben és könnyebben kivitelezhető részei. De Salamon nem adja fel, nem csügged, az Úrra tekint és munkálkodik. 20 év. Ez a 20 év számomra az Úr ügye iránti elköteleződést mutatja. Salamon 20 éven keresztül követi Isten látását a templommal kapcsolatban. 20éven keresztül beleállt az ősök vezetettségébe. Erre figyel. Ennek a 20 évnek minden odafigyelése, odaszánt munkálkodása figyelmeztet bennünket arra, hogy megvizsgáljuk az életünket. Vajon ugyanolyan fontos ma is számunkra Isten vezetése, mint amikor elindultunk ezen az úton? Vagy már magabiztosabbak vagyunk, és úgy gondoljuk, hogy mi is dönthetünk, életünk nagy kérdéseiben? Milyen hamar kilépünk egy-egy igének a hatása és érvényessége alól. Sokszor gondoljuk, hogy Istennek egy-egy igéje, csak most szól, vagy csak a konfirmációnkra szól, vagy csak a gyerekem keresztelése alkalmával hangzik el, nagyon kevesen vannak azok, akik még az első szeretet halló fülével megértett igéket, amelyeket talán alá is húztak a bibliájukban annak idején, a szívükben forgatják. Itt azt látjuk, hogy Salamon felismerte: Isten vezetése, amit Dávidnak az ő édesapjának adott, az az ő idejében továbbra is érvényben maradt. De jó lenne, ha tisztában lennénk a mi szüleinknek adott ígéretekkel, vezetésekkel! Amit Isten mondd, az beteljesedik, vagy figyelünk rá, vagy nem. Salamon figyelt, és beleállt ebbe az isteni tervbe. Vajon hány éve imádkozol már azért, hogy a férjed és a gyerekeid az Úr templomává legyenek? Én nem tudom, mennyit munkálkodtál már értük bizonyságtételekkel, szerető kegyes élettel. Talán úgy látod, hogy annyi ideje már, hogy dolgozol az Úr házának az építésén és még mindig semmi. Bátorítalak ezzel az igével, hogy tarts ki, Salamonnak 20 évébe telt felépíteni a templomot. Augusztinusz édesanyja, 13 éven keresztül imádkozott fia megtéréséért- mire megért és kora egyik legnagyobb teológusává lett.

Vezetés alatt élni, azt jelenti, Isten Lelkének Krisztusról szóló bizonyságától, jöjjön akármilyen körülmény, nem térünk el. Testvérek! Tartsatok ki a vezetettségetekben, az imádkozásban, őrizzétek kincsként, a nektek adott ígéreteket, forgassátok hálaadással a szívetekben. Ámen.

.Mindenható Istenünk! Köszönjük neked igéd üzenetét ezen a mai napon. Köszönjük, hogy üzeneteddel, szereteteddel gondozod a mi életünket. Áldott légy, hogy életünket azon az úton akarod tartani, amelyet kirendeltél számunkra. Köszönjük bölcs tanácsaid, terveid, amelyek hisszük, hogy a legjobbak számunkra. Megvalljuk, hogy biztonsággal tölt el, hogy támaszkodhatunk rád a bizonytalan időszakokban. Drága Atyánk, kérünk Téged, hogy igéd üzenete vezessen el bennünket az igazságra a saját életünkkel kapcsolatban. Segíts meglátnunk és megértenünk, hogy a te szavadhoz és vezetésedhez hogyan viszonyultunk az elmúlt időben. Szeretnénk újra benned bízni, a te akaratodban járni, Hozzád térni, benned biztonságra lelni, benned örömmel megtelni. Bocsásd meg nekünk, a nélküled töltött napokat, heteket, hónapokat, a nélküled megtett lépéseket. Kérünk, fordulj hozzánk, tisztíts meg bennünket, újíts és erősíts meg bennünket. Krisztusért kérünk. Ámen.