Miskolc-Tetemvári Református Egyházközség Honlapja

Ugrás a tartalomra Ugrás a láblécre

Miskolc-Tetemvári Református Egyházközség Honlapja

MENÜ

Napi igemagyarázat (2022.10.15.)

Sok olyan mondat, hangzik el, amely nem építő. Főleg az indulatból átgondolatlan durva szavaink. Mindenféle jelzőkel ellátva. Ha ezeket Isten komolyan venné, akkor nem lenne már ember a földön, kihaltunk volna. Meggondolatlan, bántó szavak, amelyek sokszor egy életre sebeket ejtenek rajtunk.

„A szelíd nyelv életnek fája, amelyik pedig nincs megfékezve, összetöri a lelket." (Példabeszédek 15,4)

Emlékszem egy férfira, aki úgy nőtt fel, hogy az apja soha nem verte meg fizikai értelemben, mégis sokat bántalmazta, mert a szavakon keresztül terrorizálta. A szavak sokkal jobban tudnak bántani.

Ajánlom a Jakab harmadik rész első verseit elolvasni. Három hasonlatot használ: az első a lovak szájában a zabla, amely egy egészen kicsi vasdarab és mégis irányít egy ilyen nagy állatot. A második a kormánylapát, amely például a Qeen Elisabeth nevű óriáshajón 140 tonna. A hajó teljes súlya 83637 tonna. A kormánylapát az egészhez képest 0,2 % -ot tesz ki, mégis irányít. A harmadik egy szál gyufa, ami milyen kis semmiség és egy egész erdőt fel tud gyújtani.

A gonosz beszéd, mások ócsárlása, a hazugság, a kibeszélés, a szitkozódás mind-mind nagyon komoly károkat tud okozni. Aki sárt dobál, ne feledjük el, az maga is sáros lesz.

A negyedik kép: az ember bármilyen vadállatot képes megszelídíteni, de a nyelvét nem.

Sok olyan családi történet van, hogy veszekedéssel végződött, mert az ember nem tudta megfékezni magát, és jött az örök harag. Hányszor éreztük, hogy a másik ezt és azt mondta ránk és csak sajog a szívünk, fáj napokig, hetekig.

Mi az ellenszer? Imádkozzunk minden nap, hogy az Úr tartson vissza bennünket a meggondolatlanul kimondott szavaktól, a kritikus hajlamtól és sok mindentől, ami nem épít. Nem jó a nyelvet mind jó és mind gonosz célokra használni. Az egyik percben Isten nevében áldani, és utána átkozódni. A nyelv rombolhat, de lehet építő is. Van egy hármas próba, amit érdemes megfogadni. Az, amit mondani akarok:

Igaz?

Jó szándékú?

Szükséges?

Ha kell és nekünk ez probléma, akkor naponta imádkozzunk, hogy Isten segítsen ezt megoldani, mert a megtérés egyik fontos része, hogy a beszédünk is igazodjon Istenhez! Áldott napot!

Tóth Tamás